Az aszalt Datolyaszilva egy nagyon finom és egészséges édesség, amit könnyedén elkészíthetünk házilag. A legegyszerűbb módjához nem kell más mint:
-
Függönycsipesz
-
Madzag
-
Ventillátor
Elkészítése:
- Az éretlen kemény Datolyaszilvát hámozzuk meg. Fontos, hogy ne szedjük le róla a zöld kalapját, hiszen annak segítségével tudjuk fellógatni!
- A kalapján lévő ágra csíptessük rá a függönycsipeszt.
- Egy tetszőlegesen hosszú madzagon a Datolyaszilva nagyságától függően készítsünk 10-15 cm ként hurkokat, amikbe bele tudjuk akasztani a függönycsipeszt.
- Kössük/akasszuk fel olyan helyre, ahol könnyedén átjárhat a levegő.
- A Ventilátort helyezzük úgy, hogy ne zavarjon minket, de a Datolyaszilvákat folyamatosan érje a fuvallata.
Ekkor már nincs más dolgunk mint várni, amíg meg nem aszalódik a Datolyaszilvánk! 🙂 Akkor van kész, ha nem ruganyos. Bátran próbálkozzatok és tapasztaljátok ki, hogy nektek mikor ízlik a legjobban. Ha félbevágjátok és belül még nem száradt ki, akkor óvatosan kóstoljátok meg, mert össze fogja húzni a szátokat! 😀
Természetesen a függönycsipesz helyett simán madzaggal is körbetekerhetitek a Datolyaszilva kalapját, ahogy a képen is láthatjátok. Valamint a ventilátor helyett radiátor fölé, vagy olyan helyre is rakhatjátok, ahol folyamatos a légáramlás. A meleg légáramlás értelemszerűen meggyorsítja a folyamatot, de sima ventilátorral is tökéletesen működik.
Jó étvágyat! 🙂