Datolyaszilva torta cukor és édesítőszer mentesen

Ha egy könnyen elkészíthető, egészséges alapanyagokból álló és finom tortára vágysz, akkor ez tetszeni fog! Én azok közé tartozom, akik nem szeretik a különféle édesítőszereket. Ha tortát eszem, akkor az legyen habos, cukros, krémes…DE ez a datolyaszilva torta még nekem is elnyerte a tetszésem.

Hozzávalók:

Tésztához:
  • 10 dkg hideg  vaj
  • 25 dkg zabpehelyliszt
  • 2 dkg natúr joghurt (3,5 %-os)
  • 1 db tojás
  • (Bár a krémmel együtt jó ízt ad, de nem árt neki a cukor, vagy édesítőszer, hogy önmagában is ízekkel teli legyen a tészta.)
Krémhez:
  • 2 kg érett datolyaszilva
  • Fahéj ízlés szerint (én kb. két teáskanálnyit tettem bele)
  • 2 csipet só
  • őrölt gyömbér ízlés szerint (én kb. egy teáskanálnyit tettem bele)
  • 1 citrom leve és héja reszelve
  • (Ha neked így nem elég édes, akkor rakj bele 2 evőkanál mézet.)

Elkészítése:

Tészta:

  1. Az zabpehelylisztet, vajat, tojást és natúr joghurtot összedolgozzuk. (Ha a kalória a barátod, rakj bele ízlés szerint cukrot is 😀 )

  2. A tésztát egyenletesen tepsibe vagy pite forma aljába nyomkodjuk, villával megszurkáljuk. (Én raktam sütőpapírt a tészta alá, hogy a sütés után könnyen ki tudjam venni az egész tortát.)

  3. A krém elkészítéséig hűtőbe tesszük.

Krém:

  1. A Datolyaszilvákat megmossuk és eltávolítjuk a kalapjukat és az alján lévő barnás fekete virágtőt.

  2. Leturmixoljuk

  3. Beleöntjük egy lábosba, hozzátesszük a csipet sót, citromlevet, reszelt citromhéjat, ízlés szerinti fahéjat és gyömbért.

  4. Folyamatos keverés mellett 20-30 percig főzzük.

  5. Kóstoljuk meg és ha szükségesnek érzed, akkor rakj bele 2 evőkanál mézet.

  6. Levesszük a tűzről és beleöntjük a tésztával kibélelt formába.

  7. A 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük

  8. Megvárjuk míg kihűl és már fogyaszthatjuk is!

    +1 tipp: Ha a hűtőbe teszed 1-2 órára akkor jobban összeérnek az ízek.

Jó étvágyat! 🙂