Ha egy könnyen elkészíthető, egészséges alapanyagokból álló és finom tortára vágysz, akkor ez tetszeni fog! Én azok közé tartozom, akik nem szeretik a különféle édesítőszereket. Ha tortát eszem, akkor az legyen habos, cukros, krémes…DE ez a datolyaszilva torta még nekem is elnyerte a tetszésem.
Hozzávalók:
Tésztához:
-
10 dkg hideg vaj
-
25 dkg zabpehelyliszt
-
2 dkg natúr joghurt (3,5 %-os)
-
1 db tojás
-
(Bár a krémmel együtt jó ízt ad, de nem árt neki a cukor, vagy édesítőszer, hogy önmagában is ízekkel teli legyen a tészta.)
Krémhez:
-
2 kg érett datolyaszilva
-
Fahéj ízlés szerint (én kb. két teáskanálnyit tettem bele)
-
2 csipet só
-
őrölt gyömbér ízlés szerint (én kb. egy teáskanálnyit tettem bele)
-
1 citrom leve és héja reszelve
-
(Ha neked így nem elég édes, akkor rakj bele 2 evőkanál mézet.)
Elkészítése:
Tészta:
-
Az zabpehelylisztet, vajat, tojást és natúr joghurtot összedolgozzuk. (Ha a kalória a barátod, rakj bele ízlés szerint cukrot is 😀 )
-
A tésztát egyenletesen tepsibe vagy pite forma aljába nyomkodjuk, villával megszurkáljuk. (Én raktam sütőpapírt a tészta alá, hogy a sütés után könnyen ki tudjam venni az egész tortát.)
-
A krém elkészítéséig hűtőbe tesszük.
Krém:
-
A Datolyaszilvákat megmossuk és eltávolítjuk a kalapjukat és az alján lévő barnás fekete virágtőt.
-
Leturmixoljuk
-
Beleöntjük egy lábosba, hozzátesszük a csipet sót, citromlevet, reszelt citromhéjat, ízlés szerinti fahéjat és gyömbért.
-
Folyamatos keverés mellett 20-30 percig főzzük.
-
Kóstoljuk meg és ha szükségesnek érzed, akkor rakj bele 2 evőkanál mézet.
-
Levesszük a tűzről és beleöntjük a tésztával kibélelt formába.
-
A 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük
-
Megvárjuk míg kihűl és már fogyaszthatjuk is!
+1 tipp: Ha a hűtőbe teszed 1-2 órára akkor jobban összeérnek az ízek.